Den Originale Rekonstruert kvinnebunad fra Fusa. Sydd for å vare i generasjoner
Bilde av Rekonstruert kvinnebunad fra Fusa Se bilde av hele bunaden

Rekonstruert kvinnebunad fra Fusa

Rekonstruert Fusa kvinnebunad fra 1. del av 1800-tallet. Anni Bolstad og Else Bodil Gjøn i Hålandsdalen Folkedraktsaum har hovedsakelig stått for rekonstruksjonen. Det som kjennetegner bunaden er det brede perlebeltet. Hos gifte kvinner brukes fangbånd som er perlet på samme måte som beltet. Stakken er en rynkestakk i klede. Den er nokså kort. Noe som var typisk for denne perioden.

Det finnes to varianter av livet. Brokadeliv og Staveliv. Brokadelivet blir laget i mange ulike silkebrokader og farger med silkebånd i kontrastfarger rundt ermeåpning og rundt fronten. Man kan også ha metallkniplinger langs båndene. Stavelivet er sydd i rød klede med grønne eller blå silkebånd, metallbånd langs slikebåndene samt i «staver» i ryggen. Derav navnet staveliv.


Forkle er i bomull med innfelling i fileringsteknikk. Hvitt forkle ble brukt til «høgeste høgtid». Man kan også bruke trykte bomullforkle
Bringeduken og beltet er laget i perlenett ofte dekorert med metallkniplinger. Strømper er strikket og det brukes flettede sokkebånd.
Sølv er gullforgylt.
På Fusabunaden skal det brukes en trøye, enten en rød innertrøye eller blåsort laskatrøye som man bruker utenpå bunaden. Dette er fordi det ikke var vanlig å gå i «bare skjorteermer» på denne tiden. Dette hadde nok både med anstendighet og klima å gjøre. Til innertrøyen bruker man en lyger/halvskjorte og skjorte.


Til Fusabunaden er det veldig vanlig å bruke silkesjal til bunaden.

Denne bunaden blir sydd hos Norsk Flid Husfliden Bergen.

 

Fra kr. 59.700,-*

*Inkl. liv, stakk, forkle, bringeduk og belte. Skjorte og sølv kommer i tillegg.